Optimale ruimtebenutting in wegtransport: Hoeveel pallets in een trailer of vrachtwagen?
In de wereld van transport en logistiek is de belading van een vrachtwagen een cruciaal gegeven om te weten. Dit niet alleen om economische redenen, maar ook om de ecologische impact die het met zich meebrengt. Bij wegtransport door middel van vrachtwagens wordt vaak meteen de link gelegd naar transport met/van pallets. Dit is ook logisch, gezien pallets de populairste methode zijn om producten te vervoeren.
Maar hoeveel pallets passen er eigenlijk in een trailer of vrachtwagen? En ook belangrijk om weten: hoe groot is een pallet en welke pallets worden het meest gebruikt? In dit artikel gaan we uitgebreid in op deze veelvoorkomende vragen.
Parameters
Het totale aantal pallets dat in een trailer of vrachtwagen past, varieert afhankelijk van verschillende factoren, waaronder palletafmetingen, de manier van stapeling en trailergrootte. De focus ligt in dit artikel op twee veelgebruikte pallettypes in Europa: de EPAL Europallet (80 x 120 cm) en blokpallets 100 x 120 cm met 3 sledes. Deze type pallets kun je makkelijk van elkaar onderscheiden door de vraag te stellen: ‘Hoe breed is een pallet?’. Zo is een Europallet 80cm breed en een blokpallet 100cm. Daarnaast is het ook van groot belang om te weten wat de hoogte van je pallet is. Hieronder geven we een lijst van de verschillende termen en benamingen die van toepassing zijn:
- Europallet: meest gebruikte pallet in de industrie met afmetingen 800x1200x144mm. Deze pallet is door heel Europa gestandaardiseerd en behoudt altijd dezelfde afmetingen.
- Blokpallet: verzamelnaam van een bepaald type pallets, wordt ook industriepallet genoemd. Doorgaans zijn dit pallets met afmetingen 1000x1200mm. Hierbij is de hoogte niet gestandaardiseerd en afhankelijk van het type pallet. In dit artikel gaan we uit van een gemiddelde hoogte van 130mm.
- Standaard trailer: een type trailer dat vaak gebruikt wordt in de logistiek. De hoogte van het laadruim bedraagt 2,70m.
- Mega trailer: een type trailer dat wordt gebruikt om iets grotere vrachten of ladingen te transporteren. De hoogte van het laadruim is hier 3,00m.
- Gestapeld: een manier om pallets te laden op een trailer. Dit is de minst tijdrovende manier van laden, maar wil ook zeggen dat er minder pallets op een vracht kunnen.
- Genest: bij deze manier van laden worden de pallets vóór ze in het laadruim terechtkomen, alternerend in elkaar gedraaid. Dit wil zeggen dat je extra pallets per stapel kan laden, maar dit neemt wel meer tijd in beslag.
- Wijze van laden en lossen: een schuifzeiltrailer kan je lossen via de achterkant of de zijkant. Om de laadruimte in dit geval maximaal te benutten, zal je langs de zijkant moeten laden en lossen. Bij mindere belading in de hoogte, wanneer de pallets lager gestapeld zijn, kan je steeds langs de achterkant te werk gaan.
Hoeveel Europallets in een trailer?
Om te weten hoeveel Europaletten in een trailer passen, moeten we eerst enkele cijfers oplijsten. Zo is het belangrijk dat we steeds rekenen met een standaard schuifzeil oplegger (huiftrailer). In een schuifzeil oplegger is er doorgaans plaats om 33 palletplaatsen te laden. Deze palletplaatsen hebben elk een maximale stapelhoogte van 16 tot en met 19 (Euro)pallets, dit afhankelijk van het type trailer en de interne veiligheidsvoorschriften op het werk. Zo kan een vrachtwagen met een standaard trailer maximaal tussen 528 en 561 lege Europallet-formaat pallets vervoeren, en een zogenaamde ‘mega trailer’ tussen maar liefst 594 en 627 stuks.
Naast het op elkaar stapelen van pallets, kunnen deze ook genest worden. Nesten wil in dit geval zeggen dat de pallets in elkaar gedraaid worden, waardoor er extra stuks geladen kunnen worden per type trailer. Bij geneste belading tellen we steeds 28 palletplaatsen per type trailer, met stapels van 25 tot 29 stuks hoog. Een maximaal beladen trailer met geneste Europallets bedraagt 700 stuks en een volledig geladen mega trailer telt 812 stuks.
- Standaard trailer gestapelde belading: 528 à 561 stuks
- Mega trailer gestapelde belading: 594 à 627 stuks
- Standaard trailer geneste belading: 700 stuks
- Mega trailer geneste belading: 812 stuks
Wis je trouwens dat: je bij Logistiekonline ook volle vrachten Europallets kan aankopen? Via onderstaande knop kan je meteen de product pagina bekijken en de hoeveelheid kiezen die je nodig hebt.
En wat met Blokpallets?
Om te berekenen hoeveel blokpaletten in een trailer passen, kan je op min of meer dezelfde wijze te werk gaan. De standaard hoeveelheid gestapelde palletplaatsen in beide type trailers bedraagt 26 eenheden, met een stapelhoogte tussen 18 en 20 blokpallets. Hierbij ook rekening gehouden met het intern veiligheidsbeleid. Op een standaard trailer passen dus maximaal 468 industriepallets. In een mega trailer kunnen we 520 paletten stapelen.
Ook hier hetzelfde verhaal: wanneer we de blokpaletten gaan nesten, komen we uit op een beter geoptimaliseerde belading. De beschikbare palletplaatsen blijft onveranderd, namelijk 26.
De stapelhoogte gaat wel - letterlijk en figuurlijk - de hoogte in. Bij een standaard trailer komen we uit op stapels van 25, met een maximale belading van 650 stuks. De rekensom bij een mega trailer komt neer op een stapelhoogte van 29 stuks en een belading van 754 industriepallets.
- Standaard trailer gestapelde belading: 486 stuks
- Mega trailer gestapelde belading: 520 stuks
- Standaard trailer geneste belading: 650 stuks
- Mega trailer geneste belading: 754 stuks
Hieronder geven we je een overzicht van alles wat reeds aan bod is gekomen:
Hou zeker ook rekening met de functionaliteit en manier van laden van schuifzeil opleggers. Deze trailers kunnen enkel maximaal geladen én gelost worden door een heftruck langs de lange zijde. De reden hiervoor ligt bij het ontwerp van deze opleggers, waarbij je het dak aan de zijkanten kan verhogen. Wanneer er dus een “Full Truck Load” getransporteerd moet worden, zal je steeds langs de zijkant moeten laden en lossen. We geven voor de volledigheid nog even de nuttige afmetingen mee van standaard & mega trailers.
Type trailer | Lengte intern | Breedte | Hoogte | Breedte deuropening |
Hoogte deuropening |
Hoogte opening zijkant |
Standaard trailer | 13,62m | 2,48m | 2,70m | 2,45m | 2,67m | 2,65m |
Mega trailer | 13,62m | 2,48m | 3,00m | 2,45m | 2,90m | 2,87m |
Conclusie
We hopen dat de informatie in deze blog je een idee heeft gegeven hoeveel pallets in een trailer passen, en welke berekening je moet maken om dit voor jouw eigen situatie te bepalen. De maximale belading van de trailers die in dit blog worden aangehaald, zijn conform onze operationele richtlijnen in België, en zijn enkel van toepassing op Europallets en/of Blokpallets met 3 sledes en een hoogte van ± 130mm. Om de belading met afwijkende maten of andere pallets te berekenen zullen er aanpassingen in de formule moeten worden aangebracht. Bij Logistiekonline beschikken we over een eigen transportnetwerk om ‘Full Truck Loads’ te vervoeren. Zo hebben wij bovengenoemde standaard en mega trailers in ons wagenpark om aan al je logistieke behoeften te voldoen.
Indien je graag meer informatie wenst omtrent Europallets, blokpallets, industriepallets of pallets in het algemeen, aarzel dan niet om ons te contacteren. Logistiekonline is specialist in alles wat ladingdragers en verpakkingen betreft. Wij hebben dus zeker een antwoord klaar op al jouw vragen. Contacteer ons via [email protected] of 052 25 02 08