Rolcontainers en wielen: hoe en waar zwenkwielen plaatsen?
In de wereld van transport en logistiek spelen rolcontainers en rolkarren een belangrijke rol om goederen efficiënt en snel te verplaatsen. Een cruciaal onderdeel van deze rolcontainers zijn de wielen, die zorgen voor mobiliteit en wendbaarheid. Om jouw rolcontainers te voorzien van voldoende ergonomische waarde, is het belangrijk om te weten welk type wielen je best kan gebruiken. Ga met ons dieper in op de meest gebruikte wielen en de verschillende manieren om ze te bevestigen.
Zwenkwielen versus Bokwielen: is er een verschil?
Zwenkwielen (met én zonder rem) en bokwielen zijn beiden transportwielen en vormen de ruggengraat van rolcontainers, maar wat onderscheidt ze van elkaar? Het antwoord ligt in hun bewegingsbereik en wendbaarheid. Zo kunnen zwenkwielen 360 graden rond hun eigen as draaien, en bijgevolg in elke richting bewegen. Bokwielen kunnen dan weer enkel recht vooruit of achteruit rollen. Welke wielen je dus onder een rolcontainer plaatst, en in welke opstelling, is van cruciaal belang. Dit bepaalt namelijk op welke manier de rolcontainer zich zal kunnen verplaatsen en manoeuvreren. In onderstaande tabellen vind je een overzicht van de meest gebruikte opstellingen en voor welke toepassingen en ondergronden je ze idealiter gebruikt. Dit zijn natuurlijk enkel aanbevelingen. Je kan steeds zelf bepalen hoe en in welke opstelling je je wielen op een rolbodem wil bevestigen.
2 zwenkwielen / 2 bokwielen | 4 zwenkwielen | 4 bokwielen / 2 zwenkwielen |
Voor een nauwkeurig gebruik op lange en gevarieerde afstanden | Voor een makkelijk gebruik op vlakke ondergronden en korte afstanden | Voor een stabiele verplaatsing met zware belading over een lange afstand |
2 zwenkwielen / 2 bokwielen | 4 bokwielen | 3 zwenkwielen |
Voor een nauwkeurig gebruik in smalle ruimtes | De bokwielen in het midden moeten iets groter zijn dan de rest. Voor gebruik op lange, rechte afstand | Voor een flexibele behandeling op trajecten met amper rechte stukken. Enkel met een stabiele en lage belading. |
Een woordje uitleg bij de aanbevelingen: bij lange, rechte afstanden kies je best voor 4 bokwielen. Dit geeft de meeste stabiliteit tijdens het rollen, maar laat je niet toe om te draaien of bochten te nemen. In de praktijk wordt deze opstelling niet vaak gekozen. Als je vaak kort moet draaien of manoeuvreren, zoals in supermarkten of smalle magazijngangen, raden wij vier zwenkwielen aan. Met vier zwenkwielen heb je een zeer korte draaicirkel en kan je dus sneller en makkelijker zijwaarts bewegen. Elke andere opstelling tussenin zal dus zowel zwenkwielen als bokwielen bevatten. Dit zorgt voor een combinatie tussen wendbaarheid en stabiliteit. Een neveneffect van deze combinatie is dat de draaicirkel groter wordt, net zoals bij een auto.
Onder de loep: zwenkwielen
In de thuisomgeving zijn zwenkwielen een vaak gebruikte oplossing om grote en zware meubelstukken gemakkelijk te verplaatsen. Op de werkplek of in magazijnen zijn deze wielen echter nog bekender. Zo vind je ze vaak terug onder dolly’s, rolcontainers, transportkarren, plateauwagens of Deense karren. Een logische vraag die hierbij vaak gesteld wordt is: waar zwenkwielen plaatsen? Het antwoord op deze vraag kan het best uitgedrukt worden in een simpele vuistregel. Zwenkwielen monteer je het beste zoveel mogelijk in de hoeken van je bodem. Dit enerzijds om stabiliteit te garanderen, anderzijds ook om het draagvermogen beter te spreiden.
Een andere vraag die vaak naar boven komt bij dit onderwerp: hoe zwenkwielen bevestigen? Het antwoord op deze vraag bestaat uit 3 verschillende antwoorden of manieren om de wielen te monteren.
- Wielen met een rechthoekige grondplaat en bevestigingsgaten.
Bij dit type zwenkwiel moet je de grondplaat vastmaken aan de bodem van je product door middel van 4 schroeven.
Bij Logistiekonline verkopen we enkel dit type zwenkwiel. Afhankelijk van de diameter en het type zwenkwiel, zullen de afmetingen van de grondplaat verschillen. Het is zeer belangrijk om de afmetingen van de grondplaat goed na te kijken, zodat de wielen passen op je bodem. In ons assortiment delen we drie verschillende type zwenkwielen op, op basis van de grondplaat:
- Grondplaat 105x80mm
- 100mm, 108mm & 125mm Ø
- Grondplaat 135x110mm
- 100mm, 125mm, 150mm, 160mm, 200mm & 250mm Ø
- 100mm, 125mm, 150mm, 160mm, 200mm & 250mm Ø
- Grondplaat 105x86mm
-
- 65mm, 80mm, 100mm, 125mm Ø
-
- Grondplaat 105x80mm
Goed om te weten: er bestaan zwenkwielen met en zonder rem. De grondplaat bij zwenkwielen met rem is steeds even groot als de grondplaat bij zwenkwielen zonder rem. Bij Logistiekonline verkopen we enkel zwenkwielen mét grondplaat. Wij hebben zowel zwenkwielen met rem, als zwenkwielen zonder rem in ons assortiment.
- Wielen voorzien van enkel een boutgat (bolt hole) hebben slechts één bevestigingspunt.
In dit punt moet je de schroef draaien die ook in de bodem van je rolcontainer komt te zitten. Let er dus op dat je zeker stevige schroeven gebruikt.
- Wielen met een stift (met of zonder schroefdraad).
Deze worden met een inbouw plug geleverd die in een boutgat moet worden geplaatst. De stift monteer je vervolgens in de plug en nadien in de bodem van je rolkar. Dit type zwenkwielen wordt veelal gebruikt bij ladingdragers met lage draagvermogens. Dit vanwege het lage eigen draagvermogen van deze zwenkwielen.
Belangrijke details
Tot slot willen we graag nog enkele zaken meegeven die minder in het oog springen, maar minstens even belangrijk zijn. Kies bijvoorbeeld voor houtdraadbouten of slotbouten wanneer je je zwenkwielen op hout moet monteren. Dit zowel voor bevestiging middels een grondplaat als met een centrale bevestiging met één gat. Een montage op staal vraagt dan weer slotbouten, zeskantbouten of inbusbouten.
De verschillende typen lagers die gebruikt worden bij zwenkwielen halen we ook graag nog even aan. Zo zijn klassieke glijlagers geschikt voor zowel droge als natte omstandigheden, maar ze vereisen vaak meer duwkracht. Glijlagers worden vaak gebruikt bij lichtere toepassingen of bij toepassingen waarbij de beweging minder vloeiend hoeft te zijn. Rollagers en kogellagers bieden beiden een lagere wrijving, waardoor ze soepel en efficiënt draaien. Zij zijn de beste keuze wanneer een lage rolweerstand gewenst is, alsook bij frequent gebruik. Dit gaat wel gepaard met een iets grotere aankoopkost, en minder goede prestaties in vochtige omstandigheden.
Conclusie
Met de informatie uit deze blog kan je nagaan wat de optimale opstelling van de wielen onder jouw rolcontainers is, welk type wielen je het beste gebruikt (zwenkwielen of bokwielen), welke grondplaat op je rolbodem past en welke soort lagers je wielen moeten hebben. Hou er rekening mee dat je bij Logistiekonline enkel zwenkwielen kan kopen met grondplaat bevestiging. De andere types zwenkwielen behoren niet tot ons assortiment. Wil je graag de wielen en rolcontainers uit ons gamma combineren? Dat kan zeker.
Indien je graag meer informatie wenst omtrent rolcontainers en transportwielen, kan je steeds vragen naar onze experts. Logistiekonline is specialist in alles wat ladingdragers en verpakkingen betreft. Wij hebben dus zeker een antwoord klaar op al jouw vragen. Contacteer ons via [email protected] of 052 25 02 08