Brexit: zijn uw pallets nog wel geschikt voor het VK?
Zoals u al weet heeft het Britse parlement een akkoord gegeven waarbij het Verenigd Koninkrijk (VK) geen onderdeel meer is van de EU. Dit akkoord heeft zeer grote operationele en strategische consequenties voor internationale organisaties in het VK. Vanzelfsprekend geldt dit ook voor de handelspartners en derden van deze partners buiten het VK. Het is van belang risico’s als gevolg van de Brexit zoveel mogelijk te beperken en handel met het VK nader te bekijken om ongewenste strubbelingen te voorkomen.
Brexit; De stand van zaken
Het VK is sinds 31 januari 2020 geen lid meer van de EU. Nadat de Brexit officieel in werking zal treden, is er echter wel nog een periode waar alle EU-regels en wetten voor het VK nog van kracht zijn. Deze periode - de overgangsperiode genoemd - was geldig tot en met 31 december 2020. Na de deze overgangsperiode zijn er nieuwe afspraken gekomen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. Deze afspraken moeten eerst goedgekeurd zijn door alle EU landen, het Europese parlement en het Britse parlement. Hierover heerst nog steeds veel onduidelijkheid.
Directe consequenties voor pallets en ander verpakkingshout
Een direct merkbaar gevolg van de Brexit is een verscherpte controle van goederen en stoffen aan de grens. Wanneer uw organisatie goederen van of naar het VK exporteert of importeert waar verpakkingshout (bv pallets) bij betrokken is, dan dient dit hout behandeld zijn tegen schadelijke organismen. Daarnaast moet een markering zichtbaar aanwezig zijn die bewijst dat het volgens de internationale standaard ISPM 15 richtlijn is behandeld. Sommige wordt zelfs om een certificaat gevraagd als bewijs dat het hout behandeld is volgens ISPM15 norm.
Wanneer een keuringsdienst schadelijke organismen aantreft op de handel tijdens het importeren of exporteren, dan kunnen er maatregelen worden getroffen. Denk hierbij aan het tegenhouden, terugsturen, het laten behandelen of zelfs vernietigen van uw zending.
Wat nu?
Om geen risico te lopen met uw handel van en naar het Verenigd Koninkrijk raden we sterk aan om alleen verpakkingshout te gebruiken dat behandeld volgens de internationale standaard ISPM 15 richtlijn. Deze richtlijn is met het aflopen van de overgangsperiode op 31 december 2020 van kracht gegaan. Wanneer het (verpakkings-)hout geïmporteerd of geëxporteerd wordt, zal het dus aan de ISPM 15 richtlijn moeten voldoen. Dit betekent een warmtebehandeling met een kerntemperatuur van 56 °C om de aanwezigheid van ongedierte in het hout te vernietigen. Daarnaast moet het hout voorzien zijn van een merkteken volgens internationale standaard (zie afbeelding). Er zijn vier methoden die voldoen aan de ISPM 15 richtlijn.
4 behandelmethoden
- Hittebehandeling (HT)
- Methylbromide behandeling (MB)
- Diëlectrische verhitting (DH)
- Behandeling met sulfurylfluoride (SF)
Onze werkwijze
Pallets die voorzien zijn van ons eigen het internationaal erkende registratienummer NL - 029 en het IPPC-logo, zijn op onze locaties in Son of Maasbracht in grote ovens met hitte behandeld. Dit proces neemt enkele uren in beslag omdat het stijgen en dalen van de temperatuur geleidelijk moet plaatsvinden zodat het hout niet wordt beschadigd. Deze behandeling, inclusief ons aanwezige registratienummer bestaande uit een landcode (NL) plus fabrikantcode (029), maakt dat ze geschikt voor export naar het VK en natuurlijk andere landen met dezelfde importeisen.
Bekijk ons assortiment nieuwe EPAL Europallets en éénmalige pallets die voorzien zijn van de juiste behandeling en zichtbare marketing volgens de internationale richtlijnen.
Alternatieven: kunststof, houtvezel en kartonnen pallets
Uiteraard bieden we u ook alternatieve logistieke draagmiddelen aan die niet hoeven te voldoen aan de bovenstaande eisen. Bekijk hier onze assortimenten kunststof pallets en houtvezelpallets die niet onderhevig zijn aan de ISPM 15 norm. Deze alternatieven hebben elk hun eigen voordelen en kunnen bieden u in sommige situaties een uitstekend alternatief voor de traditionele houten pallets.
Bekijk hier (Bron: Stichting Markering Houten Verpakkingen) aanvullende informatie over de ISPM 15 richtlijn en andere (overheids-)zaken.